Защо се изкривяват спирачните дискове?

спирачни дискове ate

Спирачните дискове са част от спирачната система на автомобила. Тяхната функция е да забавят въртенето на автомобилното колело и по този начин автомобила да спре. Когато натиснем спирачката, накладките на автомобила стискат спирачния диск и по този начин той забавя въртенето на гумите. От особено важно значение е спирачните дискове да бъдат направени от качествен материал, защото именно от тях зависи вашата безопасност и тази на останалите участници в движението на пътя.
Защо се изкривяват дисковете?
Спирачните дискове са изработени от стомана, а една от нейните характеристики е да променя формата си при рязка промяна на темпертурата. Това е и причината спирачния диск да се изкривява. Докато шофираме автомобила си, ние натискаме постоянно спирачките. Това кара накладките да стискат дисковете, а те от своя страна се награвят до изключително високи температури. В случай, че дисковете са силно нагряти и рязко се охладят, например при преминаване през локва, стоманата се изкривява и по този начин спирачния диск променя първоначалната си форма. Изкривяване разбира се може да има и поради некачествена стомана.
Как да разберем, че спирачните дискове са се изкривили?
Има няколко признака, по които може да познаете, че спирачните дискове на вашия автомобил са се изкривили. Един от тях е появата на вибрация в колата и волана при натискана на спирачките. Най-просто казано колата започва да тресе. Често явление е и дисковете да променят цвета си до синъо лилаво. Ако някои от тези признаци се появят, то това значи, че вече е време за подмяна на дисковете.
Видове спирачни дискове

Brake-Disc-500792539-

Заводски всеки автомобил излиза с различна спирачна система. Можем да ги категоризираме в 3 вида – обикновени(плътни), вътрешно вентилитани и външно вентилирани. Масово автомобилите се произвеждат с плътни или вътрешно вентилирани дискове.

Външно вентилирани спирачни дискове.

imagesМощните и спортни автомобили имат нужда от по-надеждна и добра спирачна система. Ето защо автомобилните производители залагат на така наречените външно вентилирани дискове или наричани още спортни дискове. За разлика от плътните, те имат резки или дупки по основата си. Целта е по-добро охлаждане на диска и добро спиране на автомобила при шофиране с висока скорост.
Сигурно сега във вас възниква въпроса може ли да се сложат спортни дискове на автомобил, които не влиза в графа спортен. Отговорът е Да! На пазара се предлагат различни марки външно вентилирани дискове за почти всички автомобили. Това, което обаче е по-важно е да заложите на утвърдена марка, която гарантира, че спирачните дискове са изработени от качествена стомана.

Спирачни дискове и накладки за всички марки автомобили може да намерите в нашия онлайн магазин https://www.autopower.bg/

Вашият коментар