Ръчна или автоматична скоростна кутия?

Автоматична скоростна кутия

Пред всеки шофъор е седяла дилемата какъв автомобил да избере – такъв с ръчна или такъв с автоматична скоростна кутия. И двете трансмисии имат своите предимства и недостатъци. Какво ще изберете зависи най-вече от вашите лични предпочитания.
Разликата в шофирането на кола с ръчни и автоматични скорости и коренно различно. При ръчната скоростна кутия шофъора сменя предавките на автомобила сам, натискайки съединител. При автоматичната скоростна кутия този процес е автоматизиран, а шофъора ползва само педалите за газ и спирачка. На практиката при автоматичната скоростна кутия шофирането е максимално опростено. Този тип трансмисия е изключително подходящ при карането в градски условия, особено при натоварен трафик и задръстване. Това е и причина много млади шофъори да се насочат именно към такъв тип автомобили.
Предимства на ръчната скоростна кутия
Ръчната скоростна кутия дава пълен контрол на шофъора върху автомобила. При спортно каране шофъорът има възможност да „забави” смяната на предавката и по този начин да вкара автомобила в по-високи обороти. Това е изключително предимство особено при изпреварване на извънградско каране. В случай, че карате кола автоматик, при аналогична ситуация на изпреварване, колата сама ще смени с по-ниска предавка, но по-бавно. По този начин малко или много ще ви забави. Подобна е и ситуацията при тръгване от старт. Колата с ръчна скорост тръгва по-бързо за разлика от тази с автоматична скоростна кутия. Друго предимство на ръчната скоростна кутия е, че тя е по-лесна и съответно доста по евтина като поддръжка в случай, че се наложи някакъв ремонт.
Недостатъци на ръчната скоростна кутия.
Ако трябва да бъдем обективни единствения недостатък на ръчната скоростна кутия е, че шофъорът трябва да сменя сам скоростите. Ако сте нов шофъор това вероятно би ви смутило, но истината е, че се свиква много бързо и съвсем скоро няма да се замисляте за педала на съединитела и това на каква скорост да карате.
Предимства на автоматичната скоростна кутия
Както споменахме и по-горе колите автоматик са изключително лесни за каране. При тях има само два педала – газ и спирачка. Едно от най-големите им предимства е, че шофирането в градски условия е изключително лесно. Може да забравите за полусъединителя и за досадното сменяне на скорости в задръстването. Ето защо много хора избират именно тази трансмисия, когато става въпрос за градска кола.

Недостатъци на автоматичната скоростна кутия.
Макар и автоматика да се смята за голямо постижение в автомобилостроенето, той има и своите недостатъци. Като начало можем да започнем с това, че за разлика от автомобила с ръчни скорости, той е доста по-тромав при потегляне на старт, както и при изпреварване при извънградско каране. Друг сериозен негатив е, че автомобилите с автоматична скоростна кутия имат по висок разход на гориво, за разлика от тези с ръчни скорости. Те побират и двойно повече трансмисионно масло от обикновената скоростна кутия. Не на последно място автоматичната скоростна кутия е много по-капризна и скъпа за обслужване.

Ако сте готови да преглътнете всички тези недостатъци в името на удобството, то вашата кола е автоматик. Ако обаче искате динамично шофиране, в което вие да контролирате напълно колата си, то вашата кола трябва да бъде с ръчни скорости.
Ще се радваме да прочетем вашите мнения като коментари под статията и да споделите опит за това какъв тип кола предпочитате да карате!

2 thoughts on “Ръчна или автоматична скоростна кутия?

  1. Новите автоматици имат и спортен режим където предавките се превключват и ръчно или при по-високи обороти. А освен това при изпреварване може да се мине и на D3 или дори на 2-ра. А липсата на съединител просто означава една част по-малко за сменяне. Не съм съгласен че старта от място е по бавен при автоматика. Липсата на рутината съединител, превключване от неутрална на 1ва, потегляне на полусъединител…. Всичко това отнема време а при автоматика се свежда до едно преместване на десния крак. Не на последно място отнемането на възможността на шофьора да „ръчка“ и употребява сила върху скоростния лост също оказва влияние на живота на скоростната кутия.

    Харесвам

Вашият коментар