За и против ксеноновите фарове.

xenon

Днес все повече нови автомобили са оборудвани с така наречените ксенон системи. Дебатите за и против обикновено са между хора, които имат такива и тези, които все още не са видяли техните предимства. Ние ще се опитаме да обясним принципа им на работа и да маркираме всички техни плюсове и минуси. А вие сами ще достигнета до извода за или против използването им сте.
Ксеноновите фарове се появяват за първи път през 1991 г. в 7-ма серия на марката BMW. От тогава насам все повече автомобилни производители се ориентират към този тип системи. Ксеноните биват два вида- обикновен xenon и bi-xenon.Разликата между обикновения и би ксенона е, че при първия само късите светлини са ксенонови, a при втория и късите, и дългите светлини са с ксенон светлина.
Каква е разликата с обикновени халогенни светлини? Основната разлика е в типа светлина. При ксенона тя е по-силна и с температура от 3000к до 15000к. Светлината е бяла, като при някои ксенон системи се получава и синкав нюанс. Според цокъла ксеноновите крушки са H1, H3, H4 и H7 и тн.
Предимствата на ксеноновите фарове са няколко. Едно от най-важните е , че те светят по-силно и осветяват пътя на много по-далечно разстояние. Друго предимство е, че са много по-икономични от обикновените светлини и животът им е по-дълъг. За сравнение обикновените халогенни крушки издържат между 450 и 500 часа срещу 3000 часа за ксенона. До тук добре ще кажете, но нека да изясним и какви са недостатъците. Един от най-големите недостатъци, е че когато искате да монтирате ксенонова система на автомобила си (в случаите, когато нямате фабричен), стандартното напрежение от 14 волта на автомобила няма да е достатъчно за да захрани ксеноновата крушка. За целта трябва да се ползва инвертор, които да преобразува тока в необходимите параметри. В случай, че ксеноновата ви система е фабрична няма да имате този проблем. Друг минус на ксеноновите системи, е че за да достигне максимална яркост е нужно известно време- обикновено около 10-15 секунди. Не на последно място е и цената, която определено е по-скъпа от тази на обикновените светлини.
Въпреки тези недостатъци, предимствата които дава ксеноновата светлина са много повече и накланят везната За или Против използването им.
При нас може да намерите ксенон H7, ксенон H4, Bi-xenon H4 и др.

1 thoughts on “За и против ксеноновите фарове.

  1. И друг основен недостатък, свързан с безопасността на пътя, е, че когато не са регулирани правилно, а това в България при гаражните „майстори“ е често явление, заслепяват почти напълно водача на насрещното МПС.

    Харесвам

Вашият коментар